Начин на приготвяне
В купа разбивам захарта и яйцата до пухкав крем.
Към тях добавям на тънко олиото и настърганите моркови и ябълка.
Брашното смесвам с бакпулвера и содата и го изсипвам постепенно към яйцата, морковите и ябълките. Добавям ванилията и канелата и разбърквам сместа за морковения кекс.
Пека канеления сладкиш в кексова форма в предварително загрята фурна на 200 градуса, като след като се запече намалявам на 180°C. Пека до готовност.
Вадя от фурната ароматния кекс и го оставям да изстине и го вадя върху поднос.
Докато го чакам да изстине, в касеролка изсипвам сметаната и натрошавам шоколада – ползвах един млечен и един натурален. Слагам на котлона на умерен огън, докато се разтопи шоколадът и сместа за ганаша стане еднородна.
Не трябва да кипва. Махам от котлона и слагам маслото. Разбърквам, докато се стопи.
Надупчвам кекса с ябълки с клечка за зъби и го заливам с горещия шоколад.
Оставям леко да се охлади и поръсвам канелен кекс с моркови и ябълки с кокосови стърготини.
Коментари