Начин на приготвяне
1 ч.ч. = 200 мл
Настържете ябълките и морковите на едро ренде.
В купа смесете олиото и захарта. Прибавете към тях прясно изцеден сок от портокал, в който предварително сте разтворили хлебната сода.
Разбъркайте всичко много добре с дървена лъжица или шпатула. Ако обичате по-сладки десерти, увеличете малко захарта.
Смесете брашното и бакпулвера и ги пресейте. Прибавете ги на части към течните съставки заедно със сухия джинджифил и индийското орехче.
Разбъркайте, до хомогенизиране на сместа. Накрая добавете настърганите ябълки и моркови, сушените плодове и орехите, които предварително сте нарязали.
Прехвърлете кексовата смес в тава (26 см), намазана с малко олио и набрашнена или застлана с хартия за печене.
Печете постния кекс в студена фурна, която включете на 170 градуса с вентилатор за 40 минути, до суха клечка.
След изпичане поръсете кекса с пудра захар.
Вкусен и сочен постен кекс с ябълки и моркови.
Да ви е сладко!