Ориз на фурна с грах и пържени яйца

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
778
4k
4k
1k
3
25/03/2020
"Страхотен ориз с пържени яйца и грах - насладете се "
Приготвяне15 мин.
Готвене45 мин.
Общо60 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо513
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • ориз - 2 ч.ч. Карма
  • грах - ½ буркан или 1 консерва
  • моркови - 3 - 4 бр.
  • лук - 2 главички
  • магданоз - ½ връзка
  • черен пипер - ½ ч.л. равна или меланж
  • кимион - ½ ч.л.
  • кориандър - ½ к.л. равна смлян
  • хималайска сол - 2 ч.л. равни
  • шарлан - 1 с.л. Зехтин
  • изворна вода - 5 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За рецептата използваме ориз Карма, но и с друг вид ще се получи много вкусно.

Измерваме 2 чаени чаши, почистваме го, измиваме няколко пъти и по желание го накисваме, докато си приготвим другите заготовки.

Обелваме и нарязваме около 4 моркова на кръгчета или полумесеци, 2 глави стар лук и половин връзка магданоз (без дръжките) – на ситно.

В тава сипваме ориза, граха от буркан, зеленчуците и подправките: смлян черен пипер – половин равна ч.л. (най-вкусно се получава с пипер меланж), смлян кориандър – ½ равна к.л., кимион – половин ч.л., смляна хималайска сол – 2 ч.л. (равни) и накрая поливаме с около 1 с.л. зехтин или шарлан (студенопресовано нерафинирано слънчогледово масло).

Хубаво разбъркваме всички съставки с дървена бъркалка и заливаме с точно измерената пропорция изворна вода – в случая 5 чаени чаши.

Зареждаме селската гозба да се пече във фурната на 250 градуса за 45 минути, като единствено и само на 20-тата минута го разбъркваме апетитния ориз на фурна веднъж, а после го оставяме да се запече.

Докато се пече, си приготвяме бърканите яйца на тиган, които ще сипем върху ориза. Чукваме 3-те яйца в купичка, овкусяваме ги с 1-2 щипки сол, щипка черен пипер, кимион и по желание куркума. Разбъркваме ги хубаво с виличка и изливаме в керамичния тиган, в който вече сме си загряли 1-2 с.л. шарлан. Запържваме бъркайки, така че да се получат яйчени парченца.

Поднасяме порцията ориз със зеленчуци в дълбока чиния, поръсен с пържените яйца.

Този ориз на фурна с грах и пържени яйца е красиво и наситено на вкус, цвят и аромат ястие, подходящ за един уютен обяд!

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар