Начин на приготвяне
Пилешките бутчета се сваряват в подсолена вода, обезкостяват се и накъсват на парченца без кожата. Бульонът се прецежда и запазва.
В тенджерка се загрява олио, запържва се ситно нарязан лук и обелен и нарязан морков, докато поомекнат. Сипва се измит и отцеден ориз, запържва се да стане стъклен на вид.
Налива се 3-4 ч.ч. от прецедения бульон, добавя се малко сол, черен пипер, замразен грах. Разбърква се и прехвърляме в тава, като отгоре се разпределят пилешките късчета.
Печем в загрята фурна на 180 градуса, докато оризът поеме течността и омекне. Ако има нужда се добавя и малко подсолена вода, да не стане сух оризът, а да е сочен.
Поднасяме ориза на фурна с пресен магданоз.
Оризът с пилешко и грах на фурна е много вкусно ястие.