Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на Фурна»Ориз на фурна с грах и пържени яйца

Ориз на фурна с грах и пържени яйца

Ориз на фурна с грах и пържени яйца7 / 7
25/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Страхотен ориз с пържени яйца и грах - насладете се"

Необходими Продукти

  • ориз - 2 ч.ч. Карма
  • грах - ½ буркан или 1 консерва
  • моркови - 3 - 4 бр.
  • лук - 2 главички
  • магданоз - ½ връзка
  • черен пипер - ½ ч.л. равна или меланж
  • кимион - ½ ч.л.
  • кориандър - ½ к.л. равна смлян
  • хималайска сол - 2 ч.л. равни
  • шарлан - 1 с.л. Зехтин
  • изворна вода - 5 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За рецептата използваме ориз Карма, но и с друг вид ще се получи много вкусно.

Измерваме 2 чаени чаши, почистваме го, измиваме няколко пъти и по желание го накисваме, докато си приготвим другите заготовки.

Обелваме и нарязваме около 4 моркова на кръгчета или полумесеци, 2 глави стар лук и половин връзка магданоз (без дръжките) – на ситно.

В тава сипваме ориза, граха от буркан, зеленчуците и подправките: смлян черен пипер – половин равна ч.л. (най-вкусно се получава с пипер меланж), смлян кориандър – ½ равна к.л., кимион – половин ч.л., смляна хималайска сол – 2 ч.л. (равни) и накрая поливаме с около 1 с.л. зехтин или шарлан (студенопресовано нерафинирано слънчогледово масло).

Хубаво разбъркваме всички съставки с дървена бъркалка и заливаме с точно измерената пропорция изворна вода – в случая 5 чаени чаши.

Зареждаме селската гозба да се пече във фурната на 250 градуса за 45 минути, като единствено и само на 20-тата минута го разбъркваме апетитния ориз на фурна веднъж, а после го оставяме да се запече.

Докато се пече, си приготвяме бърканите яйца на тиган, които ще сипем върху ориза. Чукваме 3-те яйца в купичка, овкусяваме ги с 1-2 щипки сол, щипка черен пипер, кимион и по желание куркума. Разбъркваме ги хубаво с виличка и изливаме в керамичния тиган, в който вече сме си загряли 1-2 с.л. шарлан. Запържваме бъркайки, така че да се получат яйчени парченца.

Поднасяме порцията ориз със зеленчуци в дълбока чиния, поръсен с пържените яйца.

Този ориз на фурна с грах и пържени яйца е красиво и наситено на вкус, цвят и аромат ястие, подходящ за един уютен обяд!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: