Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Домашни кифлички със сладка плънка

Домашни кифлички със сладка плънка

Домашни кифлички със сладка плънка
Снимка: Анонимен
1 / 4
26/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
75 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
95 мин.
Порции
25
"Супер вкусни кифлички със сладка плънка"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 4 бр.
  • мляко - 400 мл
  • захар - 200 г
  • краве масло - 50 г
  • суха мая - 2 ч.л.
  • олио
  • мармалад
  • локум
  • шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези домашни кифлички със сладка плънка първоначално се отделя половината прясно мляко и се загрява до телесна температура. В него се разтваря сухата мая до получаването на хомогенна смес.

Внимава се млякото да не бъде твърде много загрято, за да може маята да има своя ефект. Ако се работи с т.нар. жива мая, трябва да се внимава да не останат неразтворени бучки в млякото.

От брашното се отделят 100-тина грама, които ще послужат за оформяне на тестото за кифличките. С останалата част от брашното се оформя своеобразно кладенче, в което се изсипват предварително разбитите яйца и захар.

Прибавя се прясното мляко с разтворена мая, а след него - и останалата част от млякото. Накрая се добавя 1 с.л. олио. Внимателно всички продукти се разбъркват до получаване на тесто.

Следващата стъпка е доброто омесване на полученото тесто. За лекота може дланите на ръцете да бъдат намазвани периодично с масло, както и повърхността, върху която се меси.

Последователно в процеса на месене се прибавя и останалата част от брашното. Целта е да се получи гладко и без бучки хомогенно тесто.

След това се оставя на страна за 30-40 мин, за да втаса тестото.

Последната стъпка от приготването на кифличките е тяхното оформяне.

След като тестото втаса, се омесва за кратко. С нож се огрязва част от него и се разточва с дебелина от 0.5 см. Отново с нож е изрязват правилни триъгълници.

В основата на всяко триъгълниче се постава пълнежът на кифличката, респ. мармалад, шоколад, локум.

С пръсти се завива тестото върху плънката, като се внимава да няма дупки отстрани, за да не се разтекат кифличките с шоколад при печенето.

Оформените кифлички с локум се поставят в тава, покрита с хартия за печене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Georgievaiv
Georgievaiv
Най-добрите! Изглеждат превъзходно и са много вкусни!
26.03.2020 20:23