Начин на приготвяне
За тези домашни кифлички със сладка плънка първоначално се отделя половината прясно мляко и се загрява до телесна температура. В него се разтваря сухата мая до получаването на хомогенна смес.
Внимава се млякото да не бъде твърде много загрято, за да може маята да има своя ефект. Ако се работи с т.нар. жива мая, трябва да се внимава да не останат неразтворени бучки в млякото.
От брашното се отделят 100-тина грама, които ще послужат за оформяне на тестото за кифличките. С останалата част от брашното се оформя своеобразно кладенче, в което се изсипват предварително разбитите яйца и захар.
Прибавя се прясното мляко с разтворена мая, а след него - и останалата част от млякото. Накрая се добавя 1 с.л. олио. Внимателно всички продукти се разбъркват до получаване на тесто.
Следващата стъпка е доброто омесване на полученото тесто. За лекота може дланите на ръцете да бъдат намазвани периодично с масло, както и повърхността, върху която се меси.
Последователно в процеса на месене се прибавя и останалата част от брашното. Целта е да се получи гладко и без бучки хомогенно тесто.
След това се оставя на страна за 30-40 мин, за да втаса тестото.
Последната стъпка от приготването на кифличките е тяхното оформяне.
След като тестото втаса, се омесва за кратко. С нож се огрязва част от него и се разточва с дебелина от 0.5 см. Отново с нож е изрязват правилни триъгълници.
В основата на всяко триъгълниче се постава пълнежът на кифличката, респ. мармалад, шоколад, локум.
С пръсти се завива тестото върху плънката, като се внимава да няма дупки отстрани, за да не се разтекат кифличките с шоколад при печенето.
Оформените кифлички с локум се поставят в тава, покрита с хартия за печене.
Коментари