Начин на приготвяне
В метален съд разтопете по 50 г мас и масло и добавете 50 мл олио, оставете да се поохлади.
В малка купа, смесете продуктите за закваската на кашичка и оставете на топло да шупне.
В голяма купа пресейте брашното и добавете солта. Оформете кладенче и в него прибавете разбития белтък, 200 мл топло прясно мляко, 200 мл топла вода, 50 мл от разтопената мазнина и готовата закваска, замесете меко и гладко тесто.
На три пъти разтворете тестото на кора, намажете с малко от смесената мазнина, сгънете на плик и месете до гладко тесто. Поставете тестото в намаслена купа и оставете на топло да удвои обема си.
Когато стане това, премесете тестото и оформете на фитил, нарежете на 8 равни части и оформете на топки. Всяка топка разточвате с точилка на кора с големина колкото чиния. Правите 2 купчинки от 4 кори, като помежду им мажете с малко от мазнината, последната кора не мажете.
Всяка купчинка, разточвате на голяма и тънка кора около 5 мм дебелина, разрязвате на 8 триъгълника.
Поставяте по 1 с.л. от предварително смесената плънка в долната широка част на триъгълника, а острата част издърпвате леко напред. Навийте кифличката, като подвийте леко двата странични края върху плънката и навивате на рулце.
Така процедирате със двете кори и всичките 16 триъгълника и ги нареждате в тава намазана с малко от мазнината.
Включете фурната на 200 градуса да загрява. През това време кифличките почиват, а вие ги намажете първо с останалата мазнина, а после с разбития жълтък и прясно мляко.
Поръсете памук кифличките обилно с кристална захар и поставете тавата в нагрятата вече фурна, печете до готовност за около 25 минути.