Начин на приготвяне
Пресяваме брашното, правим кладенче, добавяме яйцата и зехтина и омесваме меко тесто.
Оставяме за 30 мин на стайна температура да се отпусне глутенът. През това време приготвяме Болонезе. Нарязваме на ситно лука и чесъна, аз обичам морковите настъргани в този сос. Задушаваме ги в зехтин и добавяме каймата (предварително я омесваме с 25 мл вода).
Овкусяваме с подправките(без босилека) и щом стане на трохи, добавяме доматите. Оставяме да къкри до готовност и слагаме босилека. Връщаме се на корите.
Разделете домашното тесто за паста на две и разточете всяка топка (с машинка за паста е по лесно, ако имате) на колкото се може по-тънко.
Нарежете на правоъгълници (не е нужно да сте перфектни). Оставете на плота да изпръхнат.
Време е за Бешамела. В тенджера разтопете маслото и добавете наведнъж брашното. Запържете брашното и налейте студеното мляко.
В началото ще станат бучки, не се отчайвайте, продължавайте да бъркайте с тел. Бъркането продължава, докато се сгъсти. Овкусете с подправките.
Загрейте тенджера с подсолена вода, сложете и няколко капки зехтин. Бланширайте домашните кори за лазаня за 2-3 мин.
Започваме със сглобяването на нашата вкусна лазаня. На дъното на тава (размерите на моята са около 33х21) сложете малко от доматения сос.
Следват ред кори, ред Болонезе, поливане с Бешамел и отново кори, доматен сос, малко Бешамел... Важното е най-отгоре да остане Бешамелът.
Настъргваме кашкавал и печем лазанята с домашни кори и Бешамел на 180 градуса за около 40 мин.