Начин на приготвяне
Бобът се преглежда, почиства и измива добре. Накисва се в студена вода за 10-12 часа, след което се измива отново. Слагате го в тенджера и наливате вода, колкото да го покрие.
Щом водата заври, я изхвърляте и наливате нова, която да покрие боба 3-4 см. Връщате на котлона и щом заври, намалявате температурата на минимум. Варите на тих огън, докато зърната станат почти готови.
На този етап добавяте нарязаните пушени ребра и оставяте боба да къкри.
Докато вашият боб се готви, вие си подгответе зеленчуците. Обелете и нарежете на ситно лука и чушката.
Задушете ги в половината мазнина, към която сте добавили 1 чаена лъжичка сол. Щом лукът стане прозрачен и чушките омекнат, прибавяте си доматения сок и задушавате, докато течността се изпари и остане на мазнина.
Прибавяте червения пипер, разбърквате и отмествате от котлона. Слагате подправките 1-2 чаени лъжички джоджен и 7-8 ситно нарязани листенца девесил.
Тези зеленчуци слагате в готовия сварен боб и оставяте боб яхнията за 5-6 минути да къкри с тях.
Към останалата мазнина слагате 1/2 чаена лъжичка сол и загрявате.
Прибавяте брашното и правите светла запръжка за боба, която внимателно изливате в къкрещия фасул. Разбърквате и оставяте за 2-3 минути на котлона да заври отново.
Вашата вкусна яхния боб с пушени ребра е готова. Сервирайте ястието топло.