Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Яхнии»Домашен боб с пушени ребра

Домашен боб с пушени ребра

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2143k7641
Домашен боб с пушени ребра
Снимка: Невена Блажева Иванова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"И това ако не е класика в жанра - боб с пушени ребра! Добавяме и чаша домашно вино, за да имаме идеалната трапеза"

Необходими Продукти

  • боб - 400 г домашен
  • пушени ребра - 500 г
  • чушки - 1/2 червена и 1/2 зелена
  • лук - 1 голяма глава
  • олио - 50 мл
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л. сладък
  • люти чушки - 1 бр.
  • доматен сок - 200 мл
  • джоджен
  • девесил
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се преглежда, почиства и измива добре. Накисва се в студена вода за 10-12 часа, след което се измива отново. Слагате го в тенджера и наливате вода, колкото да го покрие.

Щом водата заври, я изхвърляте и наливате нова, която да покрие боба 3-4 см. Връщате на котлона и щом заври, намалявате температурата на минимум. Варите на тих огън, докато зърната станат почти готови.

На този етап добавяте нарязаните пушени ребра и оставяте боба да къкри.

Докато вашият боб се готви, вие си подгответе зеленчуците. Обелете и нарежете на ситно лука и чушката.

Задушете ги в половината мазнина, към която сте добавили 1 чаена лъжичка сол. Щом лукът стане прозрачен и чушките омекнат, прибавяте си доматения сок и задушавате, докато течността се изпари и остане на мазнина.

Прибавяте червения пипер, разбърквате и отмествате от котлона. Слагате подправките 1-2 чаени лъжички джоджен и 7-8 ситно нарязани листенца девесил.

Тези зеленчуци слагате в готовия сварен боб и оставяте боб яхнията за 5-6 минути да къкри с тях.

Към останалата мазнина слагате 1/2 чаена лъжичка сол и загрявате.

Прибавяте брашното и правите светла запръжка за боба, която внимателно изливате в къкрещия фасул. Разбърквате и оставяте за 2-3 минути на котлона да заври отново.

Вашата вкусна яхния боб с пушени ребра е готова. Сервирайте ястието топло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: