Начин на приготвяне
В чайник или тенджерка загряваме водата на котлон и прибавяме предварително изплакнатите шипки и семки.
Желателно е плодчетата да се варят по-дълго – около 10-15 мин в захлупен съд. С помощта на цедка прецеждаме билковият чай и по желание подслаждаме.
Чаят от шипка винаги има най-силен пречистващ ефект, когато се приема – изпива възможно най-топъл!
Шипковият плод е истински поливитаминен концентрат, който почти няма аналог в природата с толкова много витамини, с високо съдържание на витамин C, витамини B1 и B2, А, К, D, каротин, пектин и танини, както и на минералите калций, магнезий, калий, манган, незаменимите мастни киселини Омега-3 и Омега-6, мощни антиоксиданти и витамин Е, които са важни за здравето и красотата на кожата.
Шипките съдържат много високи количества витамин С – 1000 пъти повече от цитрусовите плодове в 100 грама. Плодовете съдържат 20 пъти повече витамин С от лимона, 3 пъти повече пектин от ябълката и 2 пъти повече каротин от моркова!
А при безсъние и умора чаят от плодовете на шипковия храст е незаменим!
Чаят от шипка (царица на билките) за укрепване на здравето е отличен начин да върнем кондицията на организма!