Начин на приготвяне
Желето от свински крачета и глава (пачата) е студено ястие.
Трябва да се готви дълго време, но трябва да се консумира задължително студено и когато навън е студено.
Това е основно кондензиран месен бульон, в който парчетата месо се желират естествено от естествения колаген, който някои части от свинското се отделят по време на готвене.
За приготвянето на това ястие се използват: краката, опашката, главата, кости и ушите, най-желаната част от рецептата. Всичко трябва предварително да се измие внимателно и да се нарязва.
За да приготвите аспика, се нуждаете от голяма тенджера. След като сте избрали месото за готвене и най-голямата тенджера, покрийте всичко с много студена вода, подправете със сол, оцет, щипка лют червен пипер и дафинови листа.
Дафиновите листа са основната съставка на това ястие заради аромата, който отделят. Това е основната и оригинална рецепта, широко разпространена в района на Алта Вале дел Калоре, но има и „градска“ версия, типична за градския център, която включва зеленчуков бульон и добавянето на кедрови ядки, стафиди и орехови ядки или бадеми. Да, по-елегантен вариант, но може би малко прекалено готин за традиционалистите на ястието.
Представих ви двата варианта за свинска пача, изберете дали да ползвате ядки и стафиди. И при двата варианта ще имате една вкусна желирана свинска пача!
Трябва да се готви на умерен огън най-малко три часа.
Това (възродено) ястие от традицията в Ирпиния, което се е родило като гениално средство за консервиране на месо, днес се представя като гурме ястие в няколко ресторанта в района. Въпреки че някои го консумират и по време на коледните трапези, оптималният му период на подготовка е през януари и завършва през февруари. Охлаждането трябва да е естествено, както и подготовката.
Подготовка на гурме версията на ястието:
Почистете крака, ушите и главата на прасето, сложете ги в тенджера с много вода, добавете два или три дафинови листа, сол и карамфил.
Варете 4 часа, като често обезмаслявате бульона; месото трябва да бъде добре сварено да се отделя от костта и бульонът да се редуцира наполовина. Междувременно потопете бадемите във вряща вода, обелете ги и ги нарежете на едро.
Когато месото приключи с готвенето, извадете го от тенджерата, изсипете бульона в чист съд и го оставете да се охлади. Омекотете стафидите в топла вода за около четвърт час.
След един ден отстранете с лъжица цялата мазнина, която ще се появи на повърхността на студения бульон. Обезкостете месото, претеглете го и след като го нарежете на малки парченца, добавете в бульона.
Поставете отново съда на огъня и добавете оцета, две лъжици захар за всеки килограм месо, щипка канела, добре отцедените стафиди, кедровите ядки, накълцаните бадеми и 3 чаши сварен зеленчуков бульон (от моркови, целина, пащърнак, магданоз и др.) .
Вари се около петнадесет минути и желето ще бъде готово; след това го изсипете в чинии и го оставете да се охлади. Поднесете върху канапе от варена леща Белуга.
Украсете свинската пача гурме - царица на зимата, ако желаете, с розмарин и каперси или нар.
Насладете се!