Начин на приготвяне
Изключително колоритна идея за корейски кимбап, вегетарианско суши с пролетен вкус и морска свежест.
Приготвяме си заготовките: морковите нарязваме на дълги лентички/пръчици 5х5 мм и сваряваме на пара в специализираното за целта - ветрило.
След като са готови ги овкусяваме с щипка хималайска сол, за насищане на вкуса. Нарязваме и киселите краставички на лентички/пръчици по дължина.
В малка купичка разбъркваме яйцето с щипка хималайска сол, изпържваме го като палачинка и я нарязваме на лентички.
Настъргваме половинка от 1 малко червено цвекло на изключително фино ренде (за шоколад) и го овкусяваме с 2-3 щипки хималайска сол, 1 к.л. ябълков оцет и половин кафена лъжичка кафява тръстикова кристална захар.
Разбъркваме, добавяме цвеклото към сварения лепкав ориз (на оризоварка) и отново хубаво разбъркваме, докато зрънцата се оцветят равномерно цикламени.
Постиламе бамбуковата рогозка (специализирана за навиване на суши) и поставяме 1 лист водорасли - кори Нори. Отгоре разстиламе равномерно около 1 см оризов пласт.
Препоръчително е да не се слага ориз на горния и долния край на листа.
Следва подреждането на шарения пълнеж по средата на листа – морковите, киселите краставички и пържената яйчена палачинка – на лентички.
С помощта на рогозката започваме да навиваме рулото с леко притискане. Внимателно го оформяме кръгло, стабилно и стегнато.
За рязането на кръгчетата суши е най-лесно да използваме остър нож, който навлажняваме/намокряме преди всяко разрязване.
Режем бързо и внимателно, като се стараем Норито да остане спираловидно и зеленчуците да не излизат от рулото!
От количествата на описаните продукти в рецептата се получават 2 рула кимбап. След като се нареже сравнително тънко (около 1.5 см) добиваме с 10-12 кръгчета от едно руло / 2 бр. – 20-24 кръгли ролца.
Подреждаме ги в порция и сервираме по желание с поръсен сусам.
Азиатска картина в чиния!
Розовият вегетариански кимбап по корейски е много вкусен.
Коментари