Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Суши»Корейски кимбап Пролетни цветя

Корейски кимбап Пролетни цветя

Корейски кимбап Пролетни цветя
Снимка: Илиана Първанова
1 / 9
04/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • кори нори - 1 лист (водорасли)
  • ориз - 2 ч.ч. сварен
  • яйца - 1 бр.
  • цвекло - 1/3 бр.
  • черен пипер - 1/3 к.л.
  • ябълков оцет - ½ ч.л.
  • кафява захар - ½ равна к.л.
  • хималайска сол - 3 - 4 щипки
  • сусамово масло - 1 ч.л.
  • шарлан - 1 ч.л.
  • джоджен - 4 листенца за украса, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Букетче цветни вкусове за специални поводи!

Постиламе си бамбуковата рогозка, специална за навиването на кимбап (суши). Отгоре поставяме 1 лист водорасли – кори Нори, разрязан на две по дължина.

Подреждаме си и заготовките, като разделяме ориза на 2 части: в първата купичка - бял сварен ориз с щипка хималайска сол и черен пипер, във втората купичка - сварен ориз, естествено оцветен в цикламено - разбъркан с рендосано червено цвекло (овкусено със сусамово масло, хималайска сол, ябълков оцет и кафява кристална захар).

Яйцето разбъркваме в купичка с щипка хималайска сол и изпържваме в керамичен тиган с незалепващо покритие в загрят шарлан - като палачинка. След това я нарязваме на дълги лентички.

Едната половина лист кори Нори разделяме на 6 части. В първата лентичка навиваме 2-3 яйчени лентички за тичинката (по желание, за по-наситен цвят, в центъра поставяме пръчица / лентичка морков, сварен на пара).

Върху останалите 5 листчета водорасли растиламе по малко от цикламения/розов ориз – за венчелистчета, и ги завиваме.

Върху втората половина лист разстиламе равномерно оризов пласт, като в горния край си оставяме 2-3 см без ориз, за по-стабилно залепване при завършека.

Подреждаме цветето по средата – тичинка с 5 венчелистчета. Завиваме рулото с помощта на рогозката, с равномерно внимателно притискане, така че да се получи суши с правилна кръгла форма.

От това руло се получават 6 бр. ролца кимбап, затова, преди да започнем рязането, мислено разделяме повърхността на 6 равни части.

Използваме остър тънък нож, който преди всяко разрязване измиваме, подсушаваме и леко навлажняваме, за едно гладко и без проблемно рязане. Движенията трябва да бъдат умерени, внимателни и бързи, тъй като цикламеният ориз може да оцвети белия.

Поднасяме прясно приготвеното пролетно суши в чинийка, по желание украсено със свежи листенца джоджен.

Корейският кимбап Пролетни цветя е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Геновева
Геновева
Уникално красив кимбап... браво!
10.09.2021 17:17