Турско Кюнефе

Турско Кюнефе
Снимка: Кремена Иванова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Не пропускайте един от емблематичните за турската кухня десерти - кюнефе"

Необходими Продукти

  • захар - 450 г
  • вода - 350 мл
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • кадаиф - 400 г суров
  • моцарела - 400 г сирене
  • краве масло - 200 г
  • шамфъстък - счукан за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Захарта и водата се кипват, докато станат на сироп.

Прибавя се лимоновият сок и съдът се сваля от огъня. Оставя се да изстине.

Кадаифът се разделя на нишки, а сиренето се накъсва.

Маслото се разтопява в малка тавичка, слага се половината кадаиф, разпределя се сиренето и се покрива с останалия кадаиф.

Турският десерт се пече се около 30 мин на 170 градуса, докато стане златистокафяв.

Изважда се и се залива със студения сироп.

Захлупва се за няколко минути и се поръсва със счукан шамфъстък.

Десертът турски кадаиф се сервира горещ, за да се точи сиренето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Н.Акифова
Н.Акифова
До колкото знам, кюнефето се приготвя предимно с без солна извара, как се получи вкуса с моцарела.
01.04.2020 18:05