Начин на приготвяне
Първо се вари водата и захарта за сиропа. След като заври, се слагат няколко капки лимонов сок. Намалява се огънят. Вари се още 20 мин. на слаб огън и се оставя да се охлади.
50 г от маслото се разделя на малки бучки и се оставя при стайна температура да омекне. След като бучките омекнат, се заливат с 1 с.л. меласа. Бърка се до получаването на хомогенна смес, която се оставя встрани.
Кадаифът се разчепква-да стане като фиде. Останалите 100 г от маслото се стопяват в малка тенджера и се излива върху кадаифа.
Тавата се намазва със сместа от масло и меласа много хубаво. Кадаифът се ръси по дъното на тавата, така че да го покрие и се притиска да слегне с длани, за да се фиксира здраво.
Поръсва се с натрошено сирене и наръсва още кадаиф, така че да покрие сиренето и пак се притиска.
Десертът се запича бавно на умерена фурна и от двете страни около 6-7 мин. След като едната страна е готова, се обръща в друга тава.
Отново тавата се намазва обилно със сместа от масло и меласа и се пече другата страна. След като десертът се извади от фурната, докато още е топъл, се залива със студения сироп.
По желание може да се украси отгоре. С турски чай върви идеално.