Начин на приготвяне
Всички продукти са само за 1 порция в чинийка за кюнефе! Можете да го направите в тава, като съответно увеличите продуктите.
Слагате водата със захарта да заври. Оставяте сиропа да ври, докато се сгъсти. Оставяте да изстине и слагате парчето лимон, за да не се захароса сиропът.
Оставяте маслото на стайна температура да омекне, разбърквате с петмеза и намазвате чинийката за кюнефето. Слагате част от кадаифа, натискате хубаво с пръсти да се сбие. След това слагате сиренето. Ако сте избрали да сложите моцарела, 2 шайби ще са ви достатъчни.
Върху сиренето отново слагате кадаиф и притискате силно с пръсти. Ако имате друга чинийка за кюнефе, може да я сложите отгоре и да притиснете силно. Идеята е кадаифът да не се рони, след като се изпече.
Слагате чинийката на котлона и повдигате леко крайчето, за да видите дали се е изпекло.
На снимката се вижда как трябва да изглежда изпечено. Когато прецените, че е готово, внимателно се обръща от другата страна, като се слага мъничко парченце масло.
Когато се изпече от двете страни се залива със студения захарен сироп. Необходимо е чинийката да се напълни със сироп. Поръсва се със смлян шамфъстък и се поднася топло.
Кюнефето по оригинална рецепта е готово.
Коментари