Запарка Цвят от Слез за белите дробове

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
753
3k
4k
838
2
03/04/2020
"Погрижете се за белите си дробове с лечебната запарка от Слез"
Приготвяне10 мин.
Общо10 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо247
  • Преглеждания за месеца64
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • цвят от слез - 2 с.л. цветчета свежи или сушени
  • вода - 400 милилитра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В стъклен термоустойчив съд или друг подходящ, приготвяме запарката, като 2 супени лъжици от цвета запарваме с 400 милилитра гореща вода.

В захлупения стъклен съд запарката престоява 10 мин. Прецеждаме течността и я разделяме за 3 приема.

Изпиваме я подсладена с мед в продължение на целия ден - 3 пъти на ден.

Растението е познато и с други имена, едно от тях е Божа ръчица.

Веществата в билката притежават противовъзпалително и облекчаващо действие, както и успокояващи, отхрачващи и слабителни свойства.

Билката съдържа следните вещества: танини, гликозиди, слуз, минерални вещества, етерични масла, фитостерол, захари, витамини - А, В, С, Е, инулин, феноли, флавоноиди, есенциални мастни киселини, влакнини, калций, магнезий, цинк, селен и калий.

Екстракт от цветовете също показва високи антибактериални ефекти. Билката Слез може да бъде използвана като антисептично, химиопревантивно или химиотерапевтично средство.

Ползите от билката са: предпазва от инфекция, намалява възпалението, намалява признаците на стареене, подобрява здравето на дихателните пътища, оптимизира функциите на храносмилането, подобрява съня и лекува главоболието.

Помага и при хранителни проблеми, премахвайки напрежението в чревния тракт. Може да се прави гаргара от запарката, която е много полезна срещу възпаления в устната кухина и гърлото. Билката се препоръчва при затлачване на белите дробове, бронхит, продължителна кашлица и силна пресипналост.

Запарката Цвят от Слез за белите дробове е много полезна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар