Лападови сарми с ориз и коприва
gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Лападови сарми с ориз и коприва

Лападови сарми с ориз и коприва

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
9435k4k1k5
Лападови сарми с ориз и коприва
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
05/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции30
"Лападови мини сармички има за всички - хапвайте на воля"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • вода -   3 ч.ч.
  • хималайска сол -   2 ч.л. равни
  • черен пипер -   2/3 ч.л.
  • шарлан - 2 с.л.
  • коприва - 1 ч.ч. нарязана
  • пресен лук - 1/2 ч.ч. нарязан
  • джоджен - 2 стръка пресен
  • брашно от коприва - 1 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • лапад - 30 - 35 листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме 1 и 1/2 чаша ориз в оризоварка с 3 чаши вода, хималайска сол - 1 и 1/2 чаена лъжичка, черен пипер - 1/4 ч.л. и шарлан - 2 супени лъжици.

След около 25 минути е готов, разбъркваме го и оставяме да изстива. Прясната коприва, зелените перца пресен лук и листенцата джоджен -  нарязваме на ситно. В малка тенджерка на котлона загряваме малко шарлан и водичка (колкото да покрие дъното) и сипваме нарязаните зеленини.

Подсоляваме ги с щипка сол и щипка черен пипер и захлупваме. Като омекнат след миг, ги прибавяме към сварения ориз. Овкусяваме всичко с още половин лъжичка хималайска сол, коприва на прах - 1 лъжичка, кимиона - 1/2 ч.л. и черния пипер - 1/3 ч.л.

Опитваме и на вкус трябва да са малко по-силни, тъй като при обработването на пара може леко да се обезсолят. Разбъркваме и плънката е готова.

Попарваме големите лападови листа с гореща вода и след като престоят малко, ги отцеждаме. Поставяме 1 супена лъжица от оризовата плънка в началото на листото, сгъваме навътре страничните краища по цялата дължина и завиваме на плоско руло.

Редим сармичките върху кухненско ветрило (кошница за готвене на пара) в тенджера с малко вода.

Захлупваме с капак и след като заври водата, готвим на пара 5-10 минути  (не много дълго, тъй като лападовите листа са много крехки).

Поднасяме пролетните лападови сарми с ориз и коприва  - за разнообразие в менюто през сезона на зеленините!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: