Начин на приготвяне
Подберете широки лападови листа. Отрежете дръжките, почистете и измийте обилно с вода.
Бланширайте ги за кратко в гореща вода, след което веднага ги сложете в съд със студена вода.
Нарежете лука на ситно. Загрейте олиото и задушете лука. Прибавете ориза и пържете 3-4 минути при непрекъснато бъркане.
Размийте каймата с 1/2 ч.ч. вода. Добавете каймата към ориза и разбъркайте до еднородност. Гответе още 3-4 минути, като внимавате оризът да не загори. Овкусете със сол и бял пипер.
Отстранете плънката от котлона и охладете.
Сложете в край на всеки лападов лист от плънката и свийте на сармички.
Подредете сармите в купата на мултикукъра. Притиснете с малка чинийка, за да не се разпръснат сармите при готвенето. Покрийте с топла вода сармите.
Включете на програма за готвене - 42 минути.
След готовност отстранете чинията и оставете за кратко да се охладят, след което може да сервирате. Поднесете с кисело мляко.
Лападовите сарми в мултикукър са много вкусни.