Начин на приготвяне
За рецептата ни е необходим бял боб от буркан – около 1 кафена чаша (отцеден).
Намачкваме го с 1 пълна супена лъжица светъл сусамов тахан. Подправяме с 1 ч.л. соев сос, 3 щипки джинджифил на прах, половин к.л. хималайска сол – на вкус и 3 щипки смлян черен пипер. Разбъркваме и оставяме на страна.
Измиваме прясно откъснатите 5-6 листа лапад и ги попарваме с гореща вода от електрическата кана. След няколко минути ги прецеждаме.
В малка тенджерка сваряваме на пара 1 средно голям морков (обелен - цял), който е желателно да бъде равен.
Поставяме половин лист кори Нори върху бамбуковата рогозка (специализирана за навиването на суши и кимбап). Отгоре разстиламе на тънък слой бобената смес, като в долния край и завършека – от горе, не сипваме от боба.
Подреждаме лападовите листа с леко застъпване и накрая поставяме сварения морков в средата.
Навиваме рулото равномерно стегнато с помощта на бамбуковата рогозка, така че корите Нори да се завъртят в спирала. Нарязваме го с тънък остър нож, който преди всяко разрязване измиваме, подсушаваме и леко навлажняваме. От това руло се получават 6 средно тънки кръгчета.
Подреждаме кимбапа в малко плато, във формата на цвете. Поднасяме с бамбукови клечки и консумираме на момента – прясно приготвено.
Чудесно импровизиран бобен кимбап със сусамов тахан и лапад. Неочаквано добра комбинация от вкусове! Иноваторска рецепта за различно суши!
Чудно Вкусно!