Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Суши»Бобен кимбап с тахан и лапад

Бобен кимбап с тахан и лапад

Бобен кимбап с тахан и лапад
Снимка: Илиана Първанова
1 / 7
05/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Едно по-различно суши, което със сигурност ще намери място във вашата кухня"

Необходими Продукти

  • кори нори - ½ лист водорасли
  • бял боб - 1 к.ч. от буркан
  • сусамов тахан - 1 пълна с.л.
  • моркови - 1 бр. средно голям
  • лапад - 3 - 5 листа
  • соев сос - 1 ч.л.
  • хималайска сол - ½ к.л., на вкус
  • черен пипер - 3 щипки
  • джинджифил на прах - 2 - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За рецептата ни е необходим бял боб от буркан – около 1 кафена чаша (отцеден).

Намачкваме го с 1 пълна супена лъжица светъл сусамов тахан. Подправяме с 1 ч.л. соев сос, 3 щипки джинджифил на прах, половин к.л. хималайска сол – на вкус и 3 щипки смлян черен пипер. Разбъркваме и оставяме на страна.

Измиваме прясно откъснатите 5-6 листа лапад и ги попарваме с гореща вода от електрическата кана. След няколко минути ги прецеждаме.

В малка тенджерка сваряваме на пара 1 средно голям морков (обелен - цял), който е желателно да бъде равен.

Поставяме половин лист кори Нори върху бамбуковата рогозка (специализирана за навиването на суши и кимбап). Отгоре разстиламе на тънък слой бобената смес, като в долния край и завършека – от горе, не сипваме от боба.

Подреждаме лападовите листа с леко застъпване и накрая поставяме сварения морков в средата.

Навиваме рулото равномерно стегнато с помощта на бамбуковата рогозка, така че корите Нори да се завъртят в спирала. Нарязваме го с тънък остър нож, който преди всяко разрязване измиваме, подсушаваме и леко навлажняваме. От това руло се получават 6 средно тънки кръгчета.

Подреждаме кимбапа в малко плато, във формата на цвете. Поднасяме с бамбукови клечки и консумираме на момента – прясно приготвено.

Чудесно импровизиран бобен кимбап със сусамов тахан и лапад. Неочаквано добра комбинация от вкусове! Иноваторска рецепта за различно суши!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: