Начин на приготвяне
Обелен картоф се нарязва и пържи в олио до златисто, изважда се в чиния.
Кренвирш се срязва на две по дължина, а всяка половинка се нарязва на като пръчици.
Активира се маята в хладка вода с захар и 2 с.л. брашно.
Оставя се да шупне и после с дадените продукти се замесва средно меко тесто. Намазва се с олио, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса за 30-40 минути.
Готовото тесто се разделя на малки топчета при мен с големина на малка ябълка.
Всяко топче може да се разточи на кръгла питка, но аз оформих с намаслени пръсти с големина на мекица.
От двата края поставяме пръчици от кренвирш, следват пържени картофи и покриваме в долната част с тънка плочка кашкавал. Краищата се събират като плик, така че кашкавалът да се вижда.
Нареждат се кренвиршките в тава, след 10 минути намазваме с разбит с 1 с.л. олио жълтък и печем в загрята фурна на 180-200 градуса за 20 минути. Изваждат се и сервираме с пресни зеленчуци.
Фаготините с кренвирши са чудесна закуска.