Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Суши»Корейски кимбап Пролетна мозайка

Корейски кимбап Пролетна мозайка

Корейски кимбап Пролетна мозайка10 / 10
06/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Единственото, което можем да кажем за този Корейски кимбап, е УАУ - всички останали думи се изпариха, щом го видяхме"

Необходими Продукти

  • кори нори - 2 листа
  • ориз - 2 ч.ч. сварен
  • моркови - 2 бр.
  • сок от червено цвекло - около ½ с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • манголд - 3 листа
  • спанак - 3 листа
  • черен пипер - ½ к.л.
  • хималайска сол - на вкус
  • сусамово масло - 1 - 2 ч.л.
  • оцет балсамико - 1 - 2 к.л., на вкус
  • шарлан - 1 с.л.
  • зелена салата - 5 - 6 листа Лоло Бионда
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мастер клас рецепта, изпълнена с търпение, старание и умение!

Преди да започнем да сглобяваме кимбапа, си подготвяме и подреждаме всички заготовки.

Сипваме сварения ориз в 2 купички. И двата овкусяваме със смлян черен пипер, фина хималайска сол - на вкус и по 1 ч.л. сусамово масло. След това към единия ориз добавяме 2-3 с.л. прясно изцеден сок от настъргано червено цвекло, 1-2 к.л. оцет Балсамико и щипка кафява захар за насищане на вкуса – по желание. Разбъркваме старателно до получаване на равномерно оцветен ориз в розов цвят.

Измиваме листата спанак и манголд и ги попарваме с гореща вода. След няколко минути ги отцеждаме хубаво от водата.

На пара сваряваме 2 обелени моркова – единия е желателно да бъде цял – с права форма и равномерно дебел, а другият - нарязан на лентички / пръчици.

Чукваме и разбъркваме яйцето в малка купичка, овкусяваме го с щипка хималайска сол и изпържваме от него яйчена палачинка в тиган с незалепващо покритие. След това я нарязваме на лентички.

Постиламе специалната бамбукова рогозка за навиване на суши и кимбап, и върху нея поставяме 2 листа кори Нори, които разрязваме на 2 по дължина.

Върху първата половина лист водорасли (от 4-те), разстиламе върху 2/3 от кората, тънък слой от розово оцветения ориз. По средата поставяме сварения цял морков и завиваме рулото с леко притискане, с помощта на рогозката. Края на листа леко навлажняваме с вода, за да се залепят водораслите.

Върху втората половинка лист Нори разстиламе слой от белия ориз върху ¾ от площта по дължина, стараейки се да има равномерно и по краищата. Поставяме розовото руло по средата и вдигаме рогозката от двата края, спомагайки обгръщането му.

Там, където се събират двата края на корите Нори, допълваме с още малко бял ориз и залепваме водораслите с малко намазване с водичка. След това няколко пъти търкаляме рулото в рогозката с движение напред – назад, за да добием стегната кръгла форма и сигурно залепване на корите Нори.

С остър предварително навлажнен нож разрязваме полученото руло по дължина на 2 равни части и всяка от тях - на още 2, така че да получим 4 дълги четвъртинки (като внимаваме да разделим моркова точно на 4 през центъра му).

Започваме сглобяването на финалното квадратно руло, което извършваме изключително внимателно по следния начин.

Останалите 2 половинки кори залепваме с водичка една за друга от към тясната част, като застъпим листите около 2 см, така че да се получи двойно дълга лента. В нейното начало поставяме 2 от четвъртинките от шареното руло с гръб едни към друг, така че морковите да сочат към двата края на лентата / към ъглите на квадратния кимбап.

Поставяме в оформилата се вдлъбнатина между тях яйчените лентички, рисувайки жълтия контур на ромба, който се получава накрая в центъра. По средата поставяме морковените пръчици, увити в зелените листа спанак и манголд – като много тънко и фино рулце. След това повтаряме поставянето на компонентите в огледален ред: отново яйчени лентички и последните 2 четвъртинки от разрязаното шарено руло (морковите отново да сочат в двата противоположни ъгъла).

Започваме да навиваме с бавни и умерени движения с помощта на рогозката, стараейки се да запазим и оформим стегната квадратна форма. Преобръщаме го 3 пъти, за да увием и останалите 3 страни с кори Нори. Накрая срязваме с ножица излишната част от лентата водорасли, оставяйки си резерва за залепяне около 3 см – прехлупване, което залепяме с вода – с пръсти заглаждаме свръзката по посока на прехлупващия лист.

Разрязваме рулото с остър намокрен нож, който след всяко разрязано парче измиваме, подсушаваме и навлажняваме. От това квадратно руло се получават 4 квадратни парчета суши / кимбап.

Поднасяме ги в плато или керамична чиния, декорирани със ситно къдравата зелена салата Лоло Бионда, която придава свежест.

Вегетарианско предястие в азиатски стил за специални празници!

Корейски кимбап Пролетна мозайка - цветна картина в чиния!

Истинска наслада за всички сетива!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivana Krasteva-Pieroni
Ivana Krasteva-Pieroni
Страхотно! Адмирации!
06.04.2020 14:31
2
1
Покажи всички подкоментари
Зори
Зори
Красота!!!
06.04.2020 13:09
1
1
Покажи всички подкоментари