Локумки (виненки) на баба

СискаСиска
Новак
811016
Локумки (виненки) на баба
Снимка: Сиска
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
1
"Тази рецепта за локумки виненки навява спомени за уютната кухня на баба и простичките, но невероятно вкусни неща от нейната стара тетрадка. Рецептата е изключително семпла и лесна"

Необходими Продукти

  • мас - свинска, 2 ч.ч.
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • брашно - за омесване на меко тесто
  • ванилия - 2 - 3 бр. (по 0.2 г)
  • пудра захар - 1 пакетче (около 100 г)
  • сода - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прави се кладенче от брашното и в него се слагат маста (която трябва да е на каша), виното и содата. Замесва се меко тесто и след това се точи.

Като се разточи се реже на дълго и в края се слага малко парченце локум завива се на пуричка и се реди в тава. Изпичат се до готовност.

През това време в друг съд се изсипва пудрата захар като в нея се добавят ванилиите и хубаво се смесват.

Готовите локумки се въргалят във пудрата захар и се редят в подходящ съд, отгоре може да се поръсят допълнително.

Забележки: Тестото, ако имате възможност, нека се замесва в топло помещение, за да не стегне маста в тестото.

Може да не си играете да точите, може да ги направите като топченца. Във всяко оформено топченце се слага парченце локум и се оформя на ново.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Аз в плънката слагам и орехче
Завивам като бебенца
Без сода
26.12.2022 17:41
Анонимен
Анонимен
За да се избегне мирисът на мас, майка ми, я разбиваше с ванилия и лимонов сок.
05.12.2022 14:35
3
1
Покажи всички подкоментари
valentina marinova
valentina marinova
Мисля че ако тестото престои в хладилника поне за 30 Мин по лесно ще се разтчи без да залепва,и наче се отпуска,залепва и постоянно трябва да се добавя брашно което ще увеличи количеството от него,със всички маслени теста така се прави няма значение дали е масло или мас и обратното когато сладките се шприцоват,тогава тестото трябва да е меко зада може да се шприцова
18.12.2018 16:28
5
1
Gergana Mitseva
Gergana Mitseva
Благодаря за рецептата, но имам чувството, че сте я писали само за хора, които така или иначе си я знаят. Колко брашно трябва да си подготви човек? В зависимост от консистенцията на свинската мас, количеството на брашното може да варира от 300 грама до почти един килограм, така че нужда от уточнение има. На предварително загрята фурна ли се пекат? На колко градуса? Има ли нужда от хартия за печене? На колко тънко се разточва тестото? Колко долу-горе отнема печенето? Колко, според вашите стандарти е "една порция"?
06.08.2018 18:24
7
4
Потребител#182366
Потребител#182366
Аз замених виното с шампанско.. Получиха се вкусни сладки :):)
04.01.2017 20:32
3
Потребител#165452
Потребител#165452
Страхотни са, само че аз слагам вместо вино- бира.
09.11.2016 21:07
8
1
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Преди време ги правехме много често.Харесват ми!
21.02.2016 11:36
10