Начин на приготвяне
Разбъркваме суха смес от качамачения грис с пикантните подправки - черен пипер, хималайска сол, кимион, червен пипер, чили (люто), къри.
Щом водата кипне, разбърквайки с телена бъркалка, добавяме лека-полека сместа.
Като поеме водата и стане гъсто - финият качамак е сварен и сваляме от котлона. Разбъркваме с чубрица и сушен босилек (ситно стрит) и шарлан.
С бързи и уверени движения, тъй като бързо се стяга и може да изсъхне, между два листа хартия за печене - разточваме равномерен пласт - нито тънък, нито дебел.
С нож нарязваме диагонални ленти в едната посока и после в другата, така че да се получат ромбове.
Внимателно отлепяме и подреждаме крекерите в тава, намазана с шарлан.
Събираме страничните крайчета, които остават, оформяме топка и отново разстиламе пласт и изрязваме формички и така, докато оползотворим тестото и запълним тавата.
Преди да ги изпечем, ги намазваме с шарлан. В случай че качамакът се е обезсолил, докато ги приготвяме - поръсваме символично от солничка с хималайска сол.
Печем на 200 градуса до златисто. За да са мекички, са нужни около 15 минути във фурната.
А ако ги искаме хрупкави - около 20-25 мин (и след това не ги прибираме в кутия или плик, тъй като пак ще омекнат).
Ароматни крекери от качамак с чери и къри - изключително лесни и вкусни, подходящи за топване в домашно приготвен дип или разядка.