Начин на приготвяне
Картофите се измиват и нарязват, като не се отстранява кората. Изсипват се в тава със зехтин, черен и червен пипер, сол, като се омесват ръчно. Пекат се между 30 и 40 минути на 200°С (при нужда използвайте метално готварско фолио).
В зехтин се запържват нарязани на едро лука, чесъна и чушките, добавя се сол, червен пипер, канела, кимион и кориандър (ако използвате пресен, в началото на пърженето на зеленчуците вложете първо дръжките, а свежите листа използвайте по-късно).
Лютите чушки се режат и смесват с останалите зеленчуци. Разбъркват се и към тях се изсипва прецеденият червен боб и двете консерви с домати (доматените консерви се пълнат с вода, която се изсипва в ястието, като вече е обрала доматения сок по стените).
Редуцира се на тих огън около 25 минути, като периодично се разбърква.
Когато остане ⅓ от течността, се прибавят печените картофи, подправя се на вкус и при необходимост.
В подходящ съд се разпределя начоса в кръг, прибавя се от чилито, поръсва се с настърган кашкавал и се запича до златист цвят.
Вегетарианско чили може да се сервира с ориз по ваш вкус вместо начос.
Оригиналната рецепта изисква и с.л. сметана/йогурт (кисело мляко) и пюрирано авокадо.
При поднасяне може да освежите с прясно нарязани домати на ситни кубчета или колелца люта чушка. А защо не и двете...
Приятно готвене и Добър апетит! :)