Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Лозови сарми с елда и лапад

Лозови сарми с елда и лапад

Лозови сарми с елда и лапад
Снимка: Илиана Първанова
1 / 10
20/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • лозови листа - 1 буркан, около 50 бр.
  • елда - 2 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • лапад - ½ буркан стерилизиран
  • черен пипер - ½ равна ч.л., смлян
  • кимион - ½ равна ч.л., смлян
  • джоджен - 1 к.л.
  • хималайска сол - около 1 равна ч.л., на вкус
  • шарлан - 1 - 2 с.л.
  • вода - 1 и ½ ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Необикновени сарми с лесна и вкусна плънка от изключително полезната елда, съдържаща фосфор и много други полезни вещества.

В тенджера кипваме 100 мл вода и в нея задушаваме лука и чесъна, нарязани на ситно. Добавяме 2 с.л. шарлан и равна чаена лъжица хималайска сол, както и половин равна лъжичка смлян черен пипер.

Сипваме 2 ч.ч. елда (предварително измита) заедно с чаша и половина гореща вода. Разбъркваме и добавяме половин буркан домашно стерилизиран нарязан лапад.

Доовкусяваме с ½ равна чаена лъжичка смлян кимион и 1 кафена лъжичка джоджен – сушен, стрит. Разбъркваме с дървена бъркалка и оставяме да къкри с капак за 10 минути, като го наглеждаме да не се захване за дъното.

През това време изваждаме от буркана навитите на рулца лозови листа. Разгъваме, изплакваме и кипваме листатата в малка тенджерка, покрити с вода, за около 10 минути.

След това за миг ги изплакваме в студена вода, за да не парят, и завиваме с тях готовия пълнеж от елда с лапад.

Сармите подреждаме върху ветрило за готвене на пара, в тенджера с малко вода на дъното. Варим лозовите сарми с капак за 20 минути.

Порцията лозови сарми с елда и лапад по желание гарнираме с цедено краве мляко или кисело мляко.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: