Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначени мъфини с локум и масло

Козуначени мъфини с локум и масло

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8382k1
Козуначени мъфини с локум и масло
Снимка: Анонимен
1 / 6
11/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • мляко - 120 мл прясно
  • мая - 7 г суха
  • брашно - 300 г за козунак
  • сол - 1/4 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • кондензирано мляко - 40 мл
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 30 г - меко
  • ванилова захар - 1 ч.л.
  • лимонена захар - 1 ч.л.
  • локум - 2 опаковки розов
  • още
  • прясно мляко - за намазване
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме прясното мляко и към него добавяме маята, 1 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Разбъркваме и покриваме с прозрачно фолио. Оставяме сместа за козуначени мъфини настрани за 5 минути.

В дълбока купа пресяваме брашното и добавяме към него солта.

В друга купа разбиваме яйцето със захарта. Добавяме към него ваниловата и лимонената захар, и кондензираното мляко, а след това и сместа с маята. Разбъркваме хубаво и изсипваме при пресятото брашно. Бъркаме до смесване на продуктите и започваме да месим.

Месим до гладко тесто.

След това разточваме тестото леко на плота и намазваме отгоре маслото. Прехлупваме, за да се покрие маслото, и отново започваме да месим, като от време на време удряме тестото в плота. Месенето на козунаците продължава около 15 минути. След това поставяме тестото в купа и покриваме плътно с прозрачно фолио.Оставяме тестото на стайна температура за 60 минути, докато утрои обема си.

Изваждаме бухналото тесто и го поставяме на плота. Без да го размесваме, го разрязваме на 12 части, все едно режем пица.

Навиваме тънката част на всяко парче към широката и с пръсти подгъваме и подпъхваме надолу, като целта е да оформим топче. Заглаждаме с ръце топчетата и ги подреждаме едно до друго върху плота. Покриваме ги с фолио и ги оставяме за 15 минути да се отпуснат.

След това разрязваме всяко топче на три части и всяка част отново оформяме на топче.

Взимаме една форма за печене на мъфини с 12 отделения. Във всяко отделение поставяме по парче хартия за печене, като се стараем да е добре оформено, така че вътре да се постави тестото.

Във всяко отделение поставяме по три топчета тесто едно до друго, а в средата между тях по едно голямо парче локум. След като сме подредили всички мъфини с локум, покриваме с прозрачно фолио и оставяме за 60 минути да удвоят обема си.

Намазваме бухналите мъфини внимателно с прясно мляко и поръсваме обилно със захар.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути или до готовност всички мини козуначета.

Козуначени мъфини с локум и масло за готови!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: