Начин на приготвяне
Сочна торта с моркови е една от любимите ми рецепти, която обичам да пека отново и отново. Веган тортата може да се приготви от предния ден и да се хапва на следващия. Вкусът и става още по-добър на втория ден.
Децата ми обожават безглутенова веган торта от моркови и обичам да я пека, като здравословна алтернатива на класическата моркова торта. Тортата с моркови и ядки не е прекалено сладка. Обичам да приготвям глазура за нея от пудра захар и лимонов сок, като завършек след изпичане, и преди да сервирам. Много често не добавям подсладител в блата, и наистина готовата торта е достатъчно сладка и сочна при хапване.
Освен моркови и ябълка, използвам настъргани ядки (бадеми, орехи или лешници) и универсално безглутеново брашно за тестото или нишесте. Като алтернатива на безглутеновото брашно може да се използва и нормално брашно. Загрейте фурната до 180 градуса отгоре и отдолу. Поставете на дъното на форма за печене (около 24 см) с хартия за печене и намажете ръба на формата с мазнина.
Обелете и настържете морковите. Ситно настържете ябълката с корите. Смесете стафидите с 1 супена лъжица лимонов сок.
Смесете ядките, брашното, бакпулвера + 1 с. л. лимонов сок, солта, подправките и меда (или друг подсладител по избор) в купа. Добавете млякото и рапичното масло и разбъркайте. Добавете настърганите моркови и ябълки и разбъркайте.
Изсипете тестото в подготвената форма и изпечете безглутеновата торта в предварително загрятата фурна на средния рафт за около 45 - 50 минути. Извадете и оставете да изстине веган тортата.
За глазурата от пудра захар смесете пудрата захар с лимоновия сок, докато се образува гъста глазура. Разстелете глазурата върху тортата и поръсете с нарязани шамфъстък по желание.
Да ви е сладко!