Начин на приготвяне
1. Първо приготвяме блатовете, като разбиваме с миксер всички съставки и изсипваме сместа в кръгла тава, покрита с намаслена с олио хартия за печене. Печем на 160 градуса до готовност. Оставяме готовия блат да се охлади напълно и го разрязваме на три части.
2. Приготвяме първия крем, като слагаме соевото мляко, заедно с ванилията в тенджера на котлона и го загряваме до кипване. Отместваме от котлона и добавяме захарта и разтвореното в 2 с.л. вода нишесте. Връщаме на котлона и варим при непрекъснато бъркане до сгъстяване. Оставяме крема напълно да се охлади и добавяме кокосовото масло. Разбиваме с миксер до получаване на пухкав крем.
3. Приготвяме карамелизираните орехи, като първо загряваме захарта в съд на котлона и когато започне да се разтопява сипваме вътре орехите и разбъркваме. Изсипваме карамелизираните орехи върху намазана с олио широка чиния и оставяме да се охладят и втвърдят, след което ги смиламе в блендер.
4. За глазурата сипваме всички съставки в малка тенджерка на котлона и ги разтопяваме при непрекъснато бъркане. Оставяме глазурата да се охлади, като може да се прибере и хладилник, докато се наложи да се използва.
5. За сиропа смесваме водата и захарта и варим на котлона до намаляване на течността на 1/2.
6. За шоколадовата украса разтопяваме съставките на водна баня при непрекъснато бъркане.
7. За сметановия крем разбиваме сметаната със захарта.
Започваме да сглобяваме тортата, като поставяме на широка подложка един блат, сиропираме го, намазваме го с първия крем, поръсваме с карамелизирани смлени орехи, отгоре поставяме втория блат, сиропираме, мажем със сметановия крем, поръсваме с карамелизирани смлени орехи и поставяме третия блат. Намазваме обилно отвсякъде тортата със сметанов крем. Поръсваме отстрани тортата обилно с карамелизирани смлени орехи.
Отгоре украсяваме тортата по ръбовете със сметана като образуваме пръстен. По средата изсипваме глазурата. С помощта на шприц или спринцовка правим ивици на зиг-заг от разтопения черен шоколад и след това успоредно минаваме с нож - първо нагоре, после надолу. Нарая украсяваме с настърган черен шоколад.
Прибираме тортата в хладилник за една нощ да се стегне добре.