Начин на приготвяне
Ястията с риба са типични за трапезата на Цветница. А в случая имаме рецепта за печена пъстърва.
Рибата, изчистена се измива. Намазва се отвътре и отвън с олио и подправката за риба. Поръсва се със сол. Оставя се настрани. Морковите се измиват, остъргват и нарязват на ленти. Може да се ползват широките прорези на рендето. В дълбока купа се подправят с копъра, чесъна и малко сол.
В голяма намазнена тава се подреждат рибите и се пекат 15 минути в загрята на 200 градуса фурна. Изважда се тавата и се подреждат подправените моркови на празните места в нея. Пече се още 10 минути и се изважда, за да се разбъркат морковите, така че да се овалят в мазнината. Пече се всичко още 20 минути.
Полезна печена пъстърва за Цветнца. Ще ви остане време и за питка за Цветница. Добър апетит! Сервирайте с млян черен пипер и лимонче.