Начин на приготвяне
За здравословно ястие аз използвах кафяв пълнозърнест ориз.
Изчиства се, измива се и се вари на тих огън 1:3.5 с вода. Вари се около 30 минути, след което котлонът се изключва и се оставя да се задуши под капак.
За тази леща яхния дълбок тиган загрейте зехтин. Нарежете лука и чесъна на ситно и запържете в мазнината. Прибавете и подправките, за да си пуснат аромата.
Когато лукът добие златист загар, се добавя и лещата заедно с три чаши вода и се оставя да къкри.
Червената леща се вари много бързо - след около 15-20 мин вече е готова за консумация.
Постното ястие се поднася с топка от свареният ориз.
Дал Бхат (Леща с ориз по непалски) е веганско ястие, подходящи за пости.