Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Яхния»Индийска червена леща - Масур Дал

Индийска червена леща - Масур Дал

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Индийска червена леща - Масур Дал
Снимка: Ivelina
1 / 3
17/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Индийската червена леща е вдъхновена от Индия и е едно от любимите ястия поради бързината, с която се приготвя"

Необходими Продукти

  • зеленчуков бульон - 1 литър или вода
  • кокосово мляко - 400 г за готвене
  • ориз - 320 г басмати
  • вода - 320 г
  • леща - 300 г червени
  • доматено пюре - 100 г или чери доматки
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 среден
  • чесън - 1 скилидка
  • чили - 1/2 сушено
  • куркума - 1 чаена лъжичка
  • къри - 2 чаени лъжички
  • джинджифил - 3 см, нарязан, пресен
  • кориандър - нарязан, или магданоз
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Индийска червена леща - Масур Дал е вдъхновена от Индия яхния от червена леща и е едно от любимите ми ястия поради бързината, с която се приготвя.

Всъщност червената леща се готви много бързо, така че пълната индийска рецепта е готова за по-малко от 30 минути!

Първо изсипете водата в тенджера, добавете солта и оставете да заври. Добавете ориза басмати, намалете котлона, покрийте с капак и гответе за около 10 минути, или докато течността се абсорбира напълно.

Подготовка на зеленчуците: Нарежете лука и морковите на кубчета. Настържете джинджифила след отстраняване на външната обвивка. Обелете чесъна и нарежете, нарежете доматите, ако са пресни.

В тенджера добавете олиото, лука, чесъна, джинджифила, чилито и щипка сол. Гответе на умерен огън, докато лукът омекне, около 3-4 минути.

Добавете подправките: къри и куркума и още малко сол, ако е необходимо.

Разбъркайте и гответе за около 60 секунди, след което добавете доматите /пресни или от консерва/. Гответе на умерен огън около 6-8 минути, като разбърквате често, да не загори, след това добавете кокосовото мляко и лещата.

Оставете да заври, намалете котлона и гответе около 20 минути на умерен огън. Когато кокосовото мляко се сгъсти, бавно добавете зеленчуковият бульон, така че лещата да се свари. Когато яхнията от леща е сварена, сервирайте с гарнитура от ориз. Насладете се !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: