Начин на приготвяне
Първо и много ВАЖНО! ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ТРЯБВА ДА СА СЪС СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА!
Първо натрошаваме маята в дълбока купичка и поръсваме със щипка захар.
Затопляме прясното мляко съвсем леко и го добавяме към маята, разтваряме маята добре и добавяме 5-6лъжички брашно, да стане на гъста каша.
След което покриваме с кърпа или фолио и оставяме за около 15 минути да шупне.
Разбиваме яйцата със захарта, след като са добре разбити, добавяме маслото, ванилията, рома (ако използвате стафиди за плънка, по-добре накиснете стафидите с рома от предната вечер), кората от лимона и портокала.
Пресяваме брашното два пъти. Добавяме шупналата мая към яйцата и разбъркваме добре. Добавяме брашното постепенно към яйцата и бъркаме с дървена лъжица, не добавяме ново брашно, докато това, което сме сипали, не е усвоено напълно.
Трябва да се получи меко и еластично тесто. При нужда може да се добави около 1/2 чаена чаша брашно - тестото не трябва да лепне или ако лепне, то да е съвсем малко.
Олиото загряваме съвсем леко и започваме да го вкарваме към тестото по следния начин: мажем ръцете добре с олио и намазваме добре тестото, издърпваме го, така че да го сгънем като пощенски плик и така, докато не усвои цялото олио.
След като усвои олиото, доразмесваме малко козуначеното тесто, като при месенето е хубаво да издърпваме тестото, за да станат хубави конци. Оставяме да втаса между 2.5 и 3 часа - в общи линии, докато утрои обема си.
След като тестото е утроило обема си, съвсем леко го доумесваме. Аз го разделих на четири равни части, след което го направих на фитили с равна дължина, сложих плънка от стафиди и орехи, затворих фитилите и усуках добре.
Всеки може да го оформи по желание както и да използва плънка по желание.
След като оформих козунака го намазах със жълтък разбит с малко прясно мляко и поръсих обилно със захар, стафиди и орехи.
Печем ароматния козунак 45 минути на 180 градуса, ако тръгне да изгаря, покриваме с фолио.