Начин на приготвяне
Брашното се пресява. Разбиваме захарта с яйцата. Маята се активира, като разтваряме в част от бирата заедно с 1 супена лъжица захар и брашно.
В голяма купа се смесват сухите съставки и към тях прибавяме течните съставки, заедно с алкохола и активираната мая.
Замесваме меко тесто и месим 20 минути. Покриваме купата със свежо фолио оставяме да втаса и удвои обема си.
Премесваме за съвсем кратко втасалото козуначено тесто и разделяме на три равни части, като всяка от тях разделяме на още три.
Разтегляме с ръка всяка от трите частите по посока на жилките на тестото на дълга и тясна кора с размери около 30-15 см, поръсваме с бадеми, локум и стафиди и оформяме на фитил.
Разтегляме и усукваме всеки от фитилите и сплитаме на плитка.
Прехвърляме в избраната форма и оставяме за 40-50 минути или докато поне удвои обема си.
Намазваме втасалите козунаци с разбит на сняг белтък и поръсваме с кристална захар и бадемите предварително накиснати във вода. Връщаме във фурната, като покриваме козунаците с хартия за печене.
Превключваме фурната на 180°C или 160°C около 35 минути. Пробваме дали е добре изпечен козунакът с бира с дървена клечка, трябва да излиза суха.