Начин на приготвяне
Ако използваме прясна мая, натрошаваме я и добавяме към нея лъжичка от захарта и малко от млякото. Разбъркваме, за да стане на кашичка и оставяме да шупне. Ако използваме суха, добавяме я директно в брашното.
Отделяме един жълтък за намазване. Яйцата и захарта разбиваме с миксер предварително. Добавяме ванилията, млякото и кашичката с маята.
Пресяваме брашното и добавяме към него солта (и сухата мая, ако използваме такава). Замесваме меко тесто, което оставяме за около 10-15 минути да си почине.
След това започва трудното и продължително месене на козунака, като добавяме по малко от мазнината (смесени разтопено масло и олио) докато напълно се усвои от тестото.
Покриваме с кърпа. Оставяме да втаса добре, докато удвои обема си. Можем да оставим за по-дълго и по-добро втасване или да премесим с още малко мазнина и отново втасване.
Можем да ускорим процеса като поставим в нагорещена до 45-50 градуса фурна. След това разделяме тестото на две и всяка част разточваме на кръгла кора.
Намазваме с течния шоколад и отгоре поръсваме с шоколадовите капки. Разрязваме рулото по дължина и усукваме.
От тази този излизат 2 средно големи козунака, които печем в правоъгълни форми за кекс.
Намазваме с жълтък или смес от жълтък и прясно мляко, поръсваме с малко захар и слагаме ядки по желание.
Печем пухкавия козунак с богата плънка 15 мин на 150 градуса, увеличаваме фурната на 180 градуса и печем за още 25-30 мин.
Козунакът с шоколад е готов.
Коментари