Начин на приготвяне
В купа натрошавам прясната мая, добавям към нея 1 с.л. захар, 3 с.л. брашно и 8 с.л. топличка вода. Размесвам ги с бъркалка и оставям 20 мин да шупне, да се активира.
Всички продукти за козунака в кухнята трябва да са добре затоплени. Само така ще имаме добър резултат.
Пресявам си в друга купа брашното. Предварително смесвам захарта с яйцата (1 жълтък съм отделила за намазване) и ги бъркам с миксер до стопяване на захарта.
Към тях добавям и прясното мляко, леко хладко. Добавям и половината от мазнината, смесена предварително.
Слагам и ароматите, лимоновата кора и есенция ванилията. Щипката сол я добавям в брашното.
Разделям си на око брашното на половина. Към 1 част съм сложила солта. Когато маята е готова шупнала, я изсипвам в течните смесени вече предварително съставки. Отново ги бъркам да се смесят много добре.
Тази течна смес я изсипвам в едната част от брашното, която е със солта.
И започвам с лъжица малко по малко да добавям към тях от брашното. Бъркам с лъжицата, докато усетя, че вече трябва да се почне омесването с ръце. Добавям брашно и продължавам да омесвам в купата. Трябва да се събира на топка.
Върху леко набрашнен плот изсипвам тестото и продължавам месенето. Става меко и лепкаво тесто. Изсипвам отново тестото на плота и с останалата мазнина го сгъвам на плик и с намазнени ръце вкарвам мазнината в тестото.
И така тази процедура се повтаря, докато се усвои всичката останала мазнина. Мазнината я вкарвам с леко издърпване на тестото.
Оставям го да втаса в омазнена купа, в която е месено тестото за козунака. Покривам със стреч фолио и кърпа. Оставям във студена фурна или леко топличка за 1 час да втасва бавно. Понякога втасва и повече от час. Тестото е готово, когато е удвоило обема си.
Изсипвам вече втасалото тесто върху набрашнен плот и разделям на две еднакви части. Всяка от тях на още по три и сплитам две плитки за 2 козунака. Всяка част правя на фитили и леко я сплесквам, за да мога да сложа плънката, после внимателно съединявам, да се получи фитил.
Така си правя всичките фитили и после ги сплитам.
Поставям козунаците Асорти оформени в тавички и отново втасват, докато изпълнят формата. Намазвам ги с отделения жълтък, в който има няколко капки олио и няколко капки прясно мляко.
С четка намазвам и отгоре поръсвам с навлажнена захар или филиран бадеми.
Пека на 160 градуса 15 мин само на долен, после още 15 мин на двата реотана. Проверявам с шиш за опечени, ако трябва ги покривам с алумин. фолио, да не прегорят.
Пека на 160°C, защото моята фурна пече много силно. Всеки си познава фурната добре и може да прецени.
За плънката предварително накиснах за няколко часа в алкохол стафидите, после ги отцедих и така ги сложих.
Може да се направи само 1 великденски козунак в тава с диаметър 30 см.
Да ви е сладко!
Успех!
Коментари