Начин на приготвяне
Натрошете маята в леко затоплената вода. Сложете захарта и няколко лъжици брашно до получаване на кашичка. Оставете да шупне.
Пресейте брашното и направете кладенче. В него чукнете едното яйце плюс белтъка на второто. Сложете солта, половината от разтопената мас и киселото мляко на стайна температура. Сипете в кладенчето и шупналата мая.
Разбъркайте първоначално, докато брашното поеме течните съставки. Според това ще разберете още колко и дали ще ви е нужно още брашно. Месете и си ръсвайте по малко, докато спре да лепне, но все пак остане меко и еластично.
Топнете ръце в останалата мас и хубаво намажете омесеното тесто. Оставете го в подходящ съд покрит с кърпа или стреч фолио, докато удвои обема си - около час, в зависимост от топлината в помещението.
Премесете тестото за питката за кратко и оставете да почине отново за 15 минути върху плота.
Отново потопете ръце в разтопената мас (загрейте я ако се е втвърдила) и с притискане на пръсти и длани разтеглете на кръгла, сравнително тънка кора. Пръскайте още от мастта върху нея. После прихванете от единия край и издърпайте нагоре с леко усукване.
Продължете да усуквате, докато не го направите с всичкото тесто. Завийте като съедините краищата на получения фитил и поставете в намазнена тава с приблизителни размери 26 см. диаметър. Оставете да втаса още веднъж за 40-50 минути.
Намажете оформената масленица с разбит с малко вода и мазнинка жълтък и изпечете до златисто в загрята на 180 градуса фурна на ниска решетка.
Сервирайте масленицата със свинска мас още топла!