Начин на приготвяне
Тестото за мекиците можете да приготвите от вечерта и да приберете в хладилника.
Така на сутринната ще имате бърза и лесна закуска.
В дълбока купа разбийте едно яйца заедно със солта и захарта. Прибавете леко хладката вода и предварително разтопената свинска мас.
Брашното пресейте и добавете към останалите продукти.
На финала сложете и една супена лъжица мая на гранули.
Размесете добре до получаване на меко и гладко тесто.
Покрийте го с кърпа или домакинско фолио и приберете в хладилника да втаса за едно нощ.
Ако не разполагате с толкова време, приберете купата с тестото на топло поне за два часа.
Сложете в тиган няколко супена лъжици свинска мас и загрейте на средно силна степен на котлона.
С намаслени ръце оформете мекиците и ги изпържете в маста до златисто от двете страни. Готовите пухкави закуски оставете за няколко минути върху кухненска хартия, която ще отнеме излишната мазнина от тях.
Мекици със свинска мас гарнирайте с лютеницата на баба, домашно сладко, сирене или друго любимо нещо.