Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Кошнички»Тестени кошнички с коприва

Тестени кошнички с коприва

Тестени кошнички с коприва
Снимка: Илиана Първанова
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Зареждаме ви с доза пролетна настроение с тези красиви кошнички с коприва - не само само за гледане, да знаете"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • типово брашно - 2 ч.ч.
  • пшенично брашно - 1 ч.ч.
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • сода - 1 ч.л. равна
  • оцет - 3 ч.л. ябълков
  • шарлан - 2 с.л. + за намазване
  • вода - около 1 ч.ч. топла
  • За плънката
  • царевичен грис - 1 ч.ч. (качамак)
  • коприва - 1 ч.ч. нарязана (прясна)
  • вода - 2 и 1/2 ч.ч.
  • хималайска сол - 1 и 1/2 ч.л. равни
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • червен пипер - 1/3 ч.л.
  • шарлан - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме двата вида брашно – типово и пшенично (може да се замени и с пълнозърнесто) и в дълбок съд удобен за замесване на тесто.

Към тях добавяме хималайска сол, черен и червен пипер, шарлан, хлебна сода, която поливаме с ябълковия оцет, за да се активира.

Разбъркваме ги и омесваме еластично тесто с топла вода, която наливаме постепенно, за да се усвои равномерно.

Разделяме тестото на 6 части, всяка от които разточваме на пласт (нито много фин, нито дебел – не по-тънък от 0.5 см) и нарязваме на ленти – широки около 1 см.

Преплитаме лентичките като гъст плет и изрязваме кръг малко по-голям от капачка за буркан (голям обикновен на винт).

Притискаме краищата, за да се слепят и внимателно поставяме плетените кръгове върху формички за мъфини/кексчета, които са обърнати наобратно (с дъното нагоре) и намазани с шарлан.

Редим ги на шахмат, за да не се слепи тестото по време на печенето, тъй като леко се уголемяват.

Прилепяме краищата им надолу, за да заемат правилната форма на кошничка (не е проблем, ако при разтягането се получат дупки в плетениците, тъй като плънката няма да излиза през тях).

Останалото тесто за нашите кошнички също разточваме, но режем на по-тънки ленти, оформяме на кръгли фитили и сплитаме на тройни или четворни плитки (чиито краища силно сплескваме, за да държи плитката), които ще служат за декоративни дръжки на кошничките.

Поставяме ги и огъваме (както е на снимките) върху празните намазани с шарлан формички.

Плетените кошнички и плитките намазваме отгоре с шарлан (с помощта на силиконова четчица) и печем на 200 градуса за около 20 минути.

Докато са във фурната, приготвяме плънката за кошничките. Измиваме прясно набраните листа коприва и ги нарязваме на ситно (може да си помагаме с вилица, за да не ни опари).

Сипваме ги във врящата вода, която предварително сме загряли, и захлупваме тенджерката. След 1-2 минути копривата вече е омекнала и е ред на подправките - червен и черен пипер, хималайска сол на вкус.

Разбърквайки непрестанно с телена бъркалка, сипваме плавно царевичния фин грис, който се сварява много бързо.

Сместа (достатъчно гъста и неразливна, разпределяме в изпечените веган кошнички, като ги пълним догоре и заравняваме.

По желание може да украсим отгоре върху плънката на всяка кошничка с малко листенце коприва (предварително попарено, за да омекне). Поставяме декоративните плетени дръжки.

Поднасяме пролетните кошнички още топли и с хрупкава коричка.

Красиви и вкусни, веган, плетени, тестени кошнички с коприва и традиционен качамак – подходящи по време на пости, както и за празничната трапеза на Великден!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: