Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Кошнички»Хрупкави кошнички с картофи и коприва

Хрупкави кошнички с картофи и коприва

Хрупкави кошнички с картофи и коприва
Снимка: Илиана Първанова
1 / 8
05/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • За Кошничките
  • кори за баница - 1 лист и ½ фини за 6 бр. кошнички
  • шарлан - за намазване на формичките
  • За плънката
  • картофи - 2 бр. /2 ч.ч. на малки парченца
  • коприва - 5 шепи / 1 ч.ч. прясна нарязана
  • копър - 1 шепа пресен + 6 връхчета за украса
  • вода - около 2 ч.ч.
  • хималайска сол - ½ ч.л. фина
  • шарлан - ½ ч.л. слънчогледово масло
  • краве масло - 1 с.л. (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бързи, лесни и вкусни, прекрасно хрупкави солени кошнички със свеж вкус и аромат на картофки и коприва!

Приготвяме 6 бр. кошнички само за няколко минути, като от 1 и ½ лист от фините кори - прегъваме и леко откъсваме или изрязваме (от 1 лист – 12 бр. и от ½ лист – 6 бр. парченца) - общо 18 малки квадратчета.

Кръглите формички (за мъфини) намазваме с шарлан (със силиконова четчица) и поставяме във всяка по три парченца от корите, като прегъваме навътре крайчетата им и ги намазваме с шарлан целите отвътре.

Във фурна на 180 градуса изпичаме солените мъфини за около 5-10 минутки. Щом позлатеят цялостно на цвят – внимателно ги изваждаме, за да не се начупят, тъй като са много крехки.

За пълнежа на кошничките са ни необходими картофи (обелени и измити) нарязани на ситно, които сваряваме в малка тенджерка на котлон с водичка, хималайска сол, шарлан, коприва и копър (измити и нарязани). Варим ги, докато омекнат и си поемат водата (ако е нужно, добавяме още малко вода), като разбъркваме, докато се сгъсти, за да не загори.

Вече готово сварените картофи със зеленините ги намачкваме с ръчен пасатор (прибавяме краве масло само по желание, докато са топли, за да се разтопи). Желаната консистенция за пълнеж на кошничките е гъсто и стегнато картофено пюре.

Оставяме сместа да изстине и леко да се стегне. За да напълним кошничките с плънката използваме ръчен шприц с голям отвор или чисто пликче с изрязано ъгълче, което пълним с пюрето и щприцоваме спираловидно малки кулички с връхче.

Подреждаме ги в чиния и украсяваме със свежи връхчета на пресен копър. Поднасяме веднага, за да са възможно най-хрупкави.

Тези чудни хрупкави кошнички с картофи и коприва са прекрасна изненада за гости, ако не са закъсняли, за да разберат наистина колко са свежи и хрупкави!

Чудно вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: