Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Солено Руло»Месно руло с гъби и сос от синьо сирене

Месно руло с гъби и сос от синьо сирене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Месно руло с гъби и сос от синьо сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
18/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
78 мин.
Порции
4
"Месно руло с гъби и сос от синьо сирене - на това му викаме кулинарно приключение в чиния"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г смес
  • хляб - 2 филийки, бял
  • лук - 1/2 глава
  • кимион - 2 - 3 щипки
  • черен пипер - 2 - 3 щипки
  • лют пипер - 2 щипки
  • яйца - 1 бр.
  • магданоз - 1 с.л. сушен
  • сол - на вкус
  • белтъци - 1 бр. за намазване
  • Плънка
  • гъби - 200 - 250 г Шийтаке
  • праз - 1/2 стрък
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол - 2 щипки
  • сос
  • сметана - 400 г готварска
  • синьо сирене - 60 - 80 г (според желанието за наситен вкус)
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесете каймата с подправките, солта, яйцето, накиснатия във топла вода и после отцеден хляб и настъргана на ситно четвърт глава лук.

Оставете да престои няколко часа и пак преместете.

Накълцайте праза и другата четвъртинка от лука и ги запържете в мазнината. Почистете гъбите, нарежете и сложете и тях на огъня, като сотирате за минута-две.

Посолете и подправете с малко черен пипер готовата плънка.

Вземете парче стреч или алуминиево фолио и разпънете върху плот или голяма дъска за рязане.

Разстелете в правоъгълна форма на равномерен пласт овкусената кайма. Разпределете от плънката и завийте на руло, прихващайки единия край на фолиото и тласкайки към центъра.

Хубаво запечатайте и както е завито във фолиото, оставете в хладилник да стегне около час.

Загрейте фурната до 180 градуса.

Отвийте приготвеното солено руло внимателно върху намазнена тавичка, може и върху хартия за печене.

Намажете обилно с разбит белтък и печете около 40 минути или до хубав загар. Ще зависи и от това дали сте направили рулото от кайма късо и дебело или по дълго и тънко.

Към края на печенето се заемете с бързия сос към ястието. За него просто загрейте хубава и плътна готварска сметана на слаб до умерен огън. Натрошете синьото сирене и бъркайте, докато се разтвори и сместа стане еднородна. Количеството на сиренето, което ще сложите. зависи от интензитета на вкуса, който искате да постигнете. Сол добавете само ако е нужно.

Сервирайте месното руло с гъби и сос от синьо сирене нарязано на шайби и залято с ароматния сос.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: