Начин на приготвяне
Омесете каймата с подправките, солта, яйцето, накиснатия във топла вода и после отцеден хляб и настъргана на ситно четвърт глава лук.
Оставете да престои няколко часа и пак преместете.
Накълцайте праза и другата четвъртинка от лука и ги запържете в мазнината. Почистете гъбите, нарежете и сложете и тях на огъня, като сотирате за минута-две.
Посолете и подправете с малко черен пипер готовата плънка.
Вземете парче стреч или алуминиево фолио и разпънете върху плот или голяма дъска за рязане.
Разстелете в правоъгълна форма на равномерен пласт овкусената кайма. Разпределете от плънката и завийте на руло, прихващайки единия край на фолиото и тласкайки към центъра.
Хубаво запечатайте и както е завито във фолиото, оставете в хладилник да стегне около час.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Отвийте приготвеното солено руло внимателно върху намазнена тавичка, може и върху хартия за печене.
Намажете обилно с разбит белтък и печете около 40 минути или до хубав загар. Ще зависи и от това дали сте направили рулото от кайма късо и дебело или по дълго и тънко.
Към края на печенето се заемете с бързия сос към ястието. За него просто загрейте хубава и плътна готварска сметана на слаб до умерен огън. Натрошете синьото сирене и бъркайте, докато се разтвори и сместа стане еднородна. Количеството на сиренето, което ще сложите. зависи от интензитета на вкуса, който искате да постигнете. Сол добавете само ако е нужно.
Сервирайте месното руло с гъби и сос от синьо сирене нарязано на шайби и залято с ароматния сос.
Добър апетит!