Начин на приготвяне
Патладжанът се измива и разрязва на две по дължина. Всяка половинка се издълбава.
Фурната се загрява на 210 градуса. В тава, застлана с хартия за печене, се поставят двете половини от патладжана с обелката надолу. Поръсват се със сол и се слагат във фурната да омекнат за около 20 минути.
През това време се нарязва издълбаната вътрешност на патладжана и лукът. Запържват се в сгорещено олио. Прибавя се доматеното пюре, соевият сос, балсамовият оцет и подправките, а след това и лещата. Оставя се, докато зеленчуците омекнат.
Прави се тахановият сос. За целта сусамовият тахан се смесва с водата и се разбърква, докато стане гладка хомогенна смес. След това се добавят и останалите продукти и се разбърква добре.
След като патладжанът във фурната омекне, се изважда и всяка половинка се напълва с плънката.
Готовите пълнени патладжани се поръсват със соса и тавата се връща обратно във фурната, докато плънката и сосът на пълнените патладжани с леща се запекат, но вече на 175 градуса.