Начин на приготвяне
Срежете патладжаните по дължина на две части и издълбайте вътрешността им.
Сложете ги в купа с подсолена вода и оставете да престоят така, за да се отцеди горчилката им.
Отцедете и подсушете добре. Сложете патладжанените лодки в намазнена тава, запечете ги за кратко.
Загрейте олио в тиган. Запържете наситнените чушка, лук и морков, както и патладжанената вътрешност. Щом поомекнат, добавете измития ориз.
Разбъркайте и сипете чашка вода. Овкусете с чубрица, черен пипер и сол.
Щом оризът набъбне и усвои цялата течност свалете от огъня и напълнете патладжаните.
Наредете върху тях домата на шайби. Сипете 1.5 ч.ч. вода в тавата и покрийте с фолио.
Печете на 200 градуса около 30 минути. Махнете фолиото и продължете печенето още 15-тина минути.
Готовите пълнени патладжани поръсете с магданоз и сервирайте.
Постният пълнен патладжан с ориз е много вкусен.