gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Великденски кифлички с мая

Великденски кифлички с мая

Великденски кифлички с мая
Снимка: Яна Тодорова
1 / 2
19/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
50

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 2 ч.ч. (и отделно 1 ч.л. за маята)
  • коняк - 2 ч.л. (може и ром)
  • ванилия - 1 бр.
  • лимони - 1 бр. кората
  • свинска мас - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • мая - 20 г
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • брашно - около 1.5 кг (отделно 2 с.л. за маята)
  • За пълнеж
  • течен шоколад - или мармалад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме леко прясното мляко, прибавяме 1 ч.л. захар, натрошената мая, 2 с.л. брашно и оставяме да бухне.

Разбиваме 5 цели яйца и 1 белтък, а жълтъкът оставяме за намазване накрая. Прибавяме 2 ч.ч. захар, 2 ч.л. коняк (може и ром), 1 ванилия и настъргана лимонова кора.

Разтопяваме 1/2 ч.ч. мас, към нея добавяме 1/2 ч.ч. олио и прибавяме към останалите продукти. След което добавяме и бухналата мая.

Разбъркваме всичко с миксер и започваме да прибавяме бавно брашното, което предварително сме пресяли 2 пъти. От тези продукти омесваме тестото за кифличките.

Поставяме го в тава и го покриваме отгоре с чиста кърпа може и с готварско фолио. Оставяме го на топло да втаса за 2 часа.

Набрашняваме си плота. Разделяме тестото на 4 части. Взимаме една, омесваме я на топка, разточваме с дебелина 0.5 см, разрязваме на три хоризонтални ленти.

След което всяка от тях я нарязваме на триъгълници (като в основата са около 7 см, а на височина около 9 см като е добре да не са с много остър връх, а да са по - скосени).

В основата на всяко триъгълниче по средата поставяме по 1/2 ч.л. от плънката за кифличките, започваме да завиваме на руло от основата към върха, като издърпваме по малко краищата и ги притискаме, за да не изтече плънката.

Повтаряме същото действие и с останалите триъгълничета и ленти, както и с другите 3 части тесто.

Подреждаме всички великденски кифлички в ненамазнена тава. Отново ги завиваме с хавлия/фолио и ги оставяме да втасат на топло за 2 часа.

Останалия жълтък разбиваме с 1 с.л. олио и намазваме втасалите вече кифлички. Поръсваме ги с кристална захар.

Печем великденски кифлички с мая в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.

След изпичане се оставят да изстинат в тавата за около 20 минути, защото по-лесно се отлепят.

Рецептата за кифлички е изпълнена!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: