Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в голям съд. По средата правим кладенче и слагаме 4 яйца едно след друго. Предварително си изкарваме прясното мляко и яйцата на стайна температура час преди това. Те трябва да са топли. Маслото трябва да е разтопено, но не горещо.
Вътре слагаме в кладенчето и щипка сол. Стопляме си прясното мляко. В половината прясно мляко слагаме захарта и разбъркваме, за да се разтопи добре. В леко топло прясно мляко (другата половина от него) си слагаме 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното.
Вътре начупваме кубчето мая и разбъркваме. Оставяме покрито с кърпа съда с маята, за да се активира. Като бухне и шупне я прибавяме към брашното. После прибавяме и другата част от захарта с прясното мляко. За аромат добавяме ½ ампула ванилия.
Настъргваме ½ кора на лимон, добавяме и нея при брашното и другите съставки. Най-накрая слагаме маслото. Всички замесваме до меко тесто. Става меко и леко маслено от маслото. Ако е нужно, можете да добавите още 1 с.л. масло за доомесване.
Посипваме с брашно масата, върху която месим и доомесваме продължително тестото. Става голяма топка. Прехвърляме я в тава и я покриваме с кърпа и после с още една отгоре. Слагаме я в топла стая. Ако нямаме такава, можем да завием тестото отгоре и с одеяло.
Трябва тестото да си удвои обема. При мен стана за около 1 час. Вадим си тестото върху посипана с брашно маса и го разрязваме на 4 равни части. Всяка частта доомесваме, за да стане на топка. Разточваме всяка топка на кръг. Набрашняваме си точилка и с нея правим голям кръг.
При средата го режем на две. И после всяка част пак на по две. Трябва да де получат 8 триъгълника. В началото на всеки триъгълник /широката част/ слагаме разтегнат с ръце локум. Навиваме кифлите.
Слагаме в тава хартия за печене и върху нея редим кифлите на разстояние една от друга, защото при печенето ще се надуят още. Така правим и с другата част тесто. Оформяме всички кифли.
От дозата стават 32 бр. кифли. Локумът, който използвах е 3 кутии от българския. Като количество, всеки ще прецени колко да употреби, защото видовете са много на пазара.
В малка купа или чиния слагаме 1 жълтък, 1 с.л олио, 2 с.л олио и разбъркваме. Оставяме кифлите да втасат за около 30-40 мин. Мажем втасалите кифли със сместа с помощта на четка. Поръсваме ги със захар отгоре.
Загряваме фурната на 180 градуса и ги печем, докато придобият апетитен загар. Като ги опечем, слагаме в купа и покриваме с кърпа, за да са топли.