Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Бисквити»Сладки с джинджифил и овесени ядки

Сладки с джинджифил и овесени ядки

Сладки с джинджифил и овесени ядки
Снимка: Илиана Първанова
2 / 4
21/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
"Джинджифилови сладки - хем полезни, хем вкусни, хем бързи - какво повече ви трябва, за да ги приготвите веднага"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • кафява захар - 1/2 ч.ч. кристална
  • рожков - 1/2 ч.л.
  • какао - 1/2 ч.л.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • сода - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • джинджифил - 1 - 2 ч.л. настърган фино
  • овесени ядки - 1 ч.ч. фини
  • гореща вода - 5 с.л.
  • шарлан - 6 с.л. + за намазване на тавата
  • пълнозърнесто брашно - около 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресния джинджифил обелваме и настъргваме на много фино ренденце (за шоколад) - получава се пюренце със сок, а конците отстраняваме при рендосването.

В дълбока купа разбъркваме с телена сладкарска бъркалка яйцето и кафявата кристална захар. Към тях прибавяме и другите съставки в следната последователност: шарлан, пресен джинджифил (настърган), сода, ванилия, рожков, какао, канела, фини овесени ядки и гореща вода. Прибавяме постепенно към хомогенната смес - пълнозърнесто брашно, докато омесим меко и леко лепкаво тесто.

С длани намазнени с малко шарлан - оформяме малки топченца. Подреждаме на отстояние едни от други в тава, намазана с шарлан. Съвсем леко притискаме, връхчетата им и печем на 180 градуса за около 10 минутки, като на половината време от печенето е възможно (зависи от фурната) да се запекат до тъмно златисто, и затова за да не загорят джинджифиловите сладки, превключваме фурната да пече само на горен реотан. 

Великденските сладки са готови още докато са мекички, не е нужно да ги печем до желаната хрупкавина, защото те, след като изстинат, сами стават леко хрупкави.

Прибираме ги в кутия (първоначално леко отхлупени, за да не се запотят) и след малко затваряме, за да останат мекички.

Здравословни и лесни за приготвяне  - вкусни и ароматни сладки с джинджифил и овесени ядки за Великден, Цветница или без повод!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: