Начин на приготвяне
Брашното се пресява и се слага в тавата за месене.
Свинската мас се разтапя и се прибавя олиото. Разбърква се добре.
Отделя се от 1 бр. яйце белтъкът от жълтъка, като белтъкът с останалите яйца се разбиват на пяна. Прибавя се захарта и се бърка, за да полуразтопи захарта.
В киселото мляко се слага содата и се разбърква много добре до шупване на содата, като се изсипва в сместа с яйцата със захарта. Разбърква се много добре.
Прибавя се на тънка струя мастта с олиото.
В брашното се слага бакпулвера и ванилията, като се разбърква много добре. Прави се кладенче, в което се изсипва сместа от яйцата, захарта, киселото мляко, мастта и олиото, като се изсипва на части при бъркане за замесване на тестото. Замесва се твърдо тесто за курабии, което се оставя 30 мин в хладилник.
Точат се кори с дебелина 0.5 см, от което се изрязват с формички мини великденски курабийки.
Великденските курабии с мас и олио се слагат в тава върху хартия, намазват се с жълтък и се поръсват със захар.
Пече се 20 мин на предварително загрята фурна на 150 градуса.