Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Шарени Великденски курабии

Шарени Великденски курабии

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Шарени Великденски курабии
Снимка: Петя
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Много шарени и много вкусни - приготвени от сърце от нас за вас"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • свинска мас - 1 ч.ч.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • амонячна сода - 1 п.
  • оцет - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 п.
  • лимонова кора - настърганата от 1 лимон (по желание)
  • брашно - 4 ч.ч., ориентировъчно количество
  • захар - кристална за потапяне на курабиите
  • сладкарски бои - различни цветове
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Защо само яйцата да са шарени по Великден, нека нашарим и любимите бабини курабии :) Весел и благословен празник!

В дълбока купа се разбиват яйцата с вилица.

Добавят се последователно захарта, киселото мляко с угасената в него сода, кипната в оцета амонячна сода, ванилията и настърганата кора от лимона и маста. Всичко се обърква много добре.

Постепенно на части се прибавя брашното и се забърква средно твърдо нелепнещо (почти) тесто. Лично аз го оставих да постои около 20 минути в хладилника.

През това време включих фурната да загрява.

От тестото се късат парчета и се оформят топки с желаната от вас големина. Потапят се в кристалната захар и се нареждат в тава, покрита с хартия, обърнати със захарта нагоре.

Пекат се до порозовяване в умерена фурна, като за малко се слагат на дъното на фурната, докато хванат лека коричка отдолу и след това се вдигат върху скарата в средата. Внимавайте да не ги препечете!

Готовите курабии се оставят да изстинат.

През това време в различни купички с вода се разтварят боите. Взема се курабийка и се потапя в желания цвят и след това в кристалната захар. Повторното потапяне в захар може да го пропуснете, то е по желание.

Да ви е сладичко и светло на душата!

*Могат да се съхранят до седмица в полиетиленов плик или в кутия с капак, като по този начин се запазват и мекички.

*Вместо свинска мас може да се използва олио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: