Начин на приготвяне
Защо само яйцата да са шарени по Великден, нека нашарим и любимите бабини курабии :) Весел и благословен празник!
В дълбока купа се разбиват яйцата с вилица.
Добавят се последователно захарта, киселото мляко с угасената в него сода, кипната в оцета амонячна сода, ванилията и настърганата кора от лимона и маста. Всичко се обърква много добре.
Постепенно на части се прибавя брашното и се забърква средно твърдо нелепнещо (почти) тесто. Лично аз го оставих да постои около 20 минути в хладилника.
През това време включих фурната да загрява.
От тестото се късат парчета и се оформят топки с желаната от вас големина. Потапят се в кристалната захар и се нареждат в тава, покрита с хартия, обърнати със захарта нагоре.
Пекат се до порозовяване в умерена фурна, като за малко се слагат на дъното на фурната, докато хванат лека коричка отдолу и след това се вдигат върху скарата в средата. Внимавайте да не ги препечете!
Готовите курабии се оставят да изстинат.
През това време в различни купички с вода се разтварят боите. Взема се курабийка и се потапя в желания цвят и след това в кристалната захар. Повторното потапяне в захар може да го пропуснете, то е по желание.
Да ви е сладичко и светло на душата!
*Могат да се съхранят до седмица в полиетиленов плик или в кутия с капак, като по този начин се запазват и мекички.
*Вместо свинска мас може да се използва олио.