Начин на приготвяне
В топло прясно мляко се разбърква сухата мая с 1 с.л. захар и оставяме да шупне.
В купа се разбиват яйцата със захарта, докато се разтопи. Прибавя се олио, разтопено масло и есенция от портокал.
Сипва се в яйчената смес шупналата мая, разбъркваме и на два пъти сипваме брашното.
Разбъркваме с миксера на хомогенна кексова смес.
Млечен шоколад с лешници се нарязва на парчета с нож и по-голямата част се слага в тестото, като отново се разбърква.
Сипваме тестото за кекса в тава върху хартия за печене. Моята тава е 28 см, голяма е, затова го сложете в по-малка тавичка и тогава ще има височина. Може и в кексова форма, но това ще е друг път.
Отгоре поръсваме останалите парчета шоколад и печем в загрята фурна 170°C до суха клечка около 30-40 минути.
Изваждаме кекса с шоколад да се охлади на решетка и нарязвам на парчета.
Няма нужда от пудра и други такива, той си е вкусен и без тях.
Този козуначен кекс с мая е чудесен за кафе или закуска!
Да ви е вкусно!
Коментари